Selecteer een pagina

Checklist GLI

Ben jij geschikt voor een GLI? 

Je bent gemotiveerd om twee jaar lang te investeren in je gezondheid. En bereid om de stappen te zetten die nodig zijn om een gezonder gewicht, meer energie, etc te krijgen.

Je BMI is hoger dan 30 OF heb je een BMI hoger dan 25 en een verhoogd gezondheidsrisico op Diabetes type 2, hart- en vaatziekten, artrose en/of slaapapneu

Je bent 18 jaar of ouder (in bijzondere gevallen  ook voor jongeren ouder dan 16 jaar)

Je bent geschikt om in een groep te functioneren, dat wil zeggen dat je Nederlands spreekt 

Vier keer ja? Dan ben jij geschikt! Het werkt als volgt:

stap 1. Vraag om een verwijzing van je huisarts voor een Gecombineerde Leefstijl Interventie, dit kan op papier of via ZorgDomein (veel leefstijlcoaches zijn daar te vinden onder kopje Aanvullende Zorg).

stap 2. Kijk op onze home pagina wanneer er een groep start op het moment dat jou het beste uitkomt. Maak een afspraak met de leefstijlcoach voor een intake. Tijdens de intake wordt aan de hand van een vragenlijst gekeken of jij inderdaad geschikt bent om mee te doen aan het programma. 

Wat houdt het COOL programma in?

Sinds januari 2019 wordt vanuit de basisverzekering de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vergoed. Een GLI is een programma gericht op preventie, oftewel het voorkomen van ziektes. Wanneer je gewicht te hoog is, neemt de kans op het krijgen van een (chronische) ziekte meer toe. Aankomen in gewicht heeft vaak te maken met leefstijl: dit gaat natuurlijk over eten en bewegen, maar ook over stress, ontspanning en slaap. Maar ook over hoe jouw omgeving er uit ziet. Omdat het erg lastig is om af te vallen, en vooral je gewicht behouden, wordt nu voor bepaalde groepen zo’n preventief programma vergoed. 

Een van de programma’s die vergoed wordt heet Cool, dit staat voor Coaching op Leefstijl. 

COOL  is een twee jaar durend programma waarin jij met jouw leefstijl aan de slag gaat. Het programma bestaat altijd uit een combinatie van groepsbijeenkomsten en 1 op 1 gesprekken met je coach. Thema’s die aan de orde komen zijn: Voeding, Beweging, Slaap, Stress & Ontspanning. Ook is er aandacht voor hoe je nu daadwerkelijk blijvend kunt veranderen en hoe om te gaan met moeilijke situaties. 

De exacte inhoud van het programma verschilt per coach  maar het doel is altijd hetzelfde: door middel van kleine stapjes jouw leefstijl gezonder maken en daardoor een gezonder gewicht bereiken.  Elke deelnemer in de groep heeft zijn eigen doelen. Doelen van andere deelnemers waren bijvoorbeeld:

 

‘Over 2 jaar wil ik me graag energieker voelen en daarom heb ik een klein doel gesteld voor de komende 3 weken. Ik ga van maandag tot en met donderdag om 22.30 naar bed zonder telefoon en kijk geen tv meer in bed’.

‘Ik wil graag minder afhankelijk zijn van suiker. Ik heb mezelf als doel gesteld om op de dagen dat ik werk (maandag, woensdag en vrijdag) geen snoepjes, koekjes of gebakjes meer te eten. Tenzij het een tompouce van de bakker is, dan compenseer ik dat ’s avonds na het eten met een extra half uur stevig doorwandelen.

De kosten  

De Gecombineerde Leefstijl Interventie zit in de basisverzekering. Er zijn verschillende erkende Interventies: COOL, Beweegkuur, SLIMMER en SSIB. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de erkende programma’s volledig, maar niet allemaal. Dit heeft te maken met de afspraken die zorgverzekeraars met de leefstijlcoaches maken. Je zorgverzekeraar kan je vertellen of je alle kosten vergoed krijgt. Er zijn 2 situaties mogelijk:

1. De zorgverzekeraar vergoedt 100% van het vastgestelde tarief door de NZA. In dit geval factureert de leefstijlcoach voor jou of krijg je een factuur die je kunt indienen bij de zorgverzekeraar (Zilveren Kruis) , Jij betaalt dit bedrag vervolgens aan de leefstijlcoach.

 2. De zorgverzekeraar vergoedt niet 100% van het vastgestelde tarief door de NZA. In dit geval ontvang je elke 3 maanden een factuur van jouw leefstijlcoach. Je betaalt je leefstijlcoach zelf, en dient de factuur in bij jouw zorgverzekeraar. Je eigen bijdrage is in dit geval gemiddeld € 7 per maand, het exacte bedrag hangt af van jouw verzekering. CZ vergoedt afhankelijk van hoe je verzekerd bent, 65- 75% van de kosten. 

Wat je nodig hebt om een intake te plannen

N

Verwijzing van je huisarts of specialist, veel leefstijlcoaches staan in ZorgDomein onder aanvullende zorg.

N

Motivatie om 2 jaar lang aan de slag te gaan met jouw leefstijl

N

Een leefstijlcoach bij jou in de buurt. Kijk op de home pagina wanneer de volgende groep start en neem contact op met 1 van onze leefstijlcoaches

 

‘Ik ben nu 6 maanden met dit leefstijlprogramma bezig en het valt me tot nu toe reuze mee. Het voelt niet alsof ik heel veel moet laten, omdat ik doelen gesteld heb waar ik 100% achter sta’. 
‘Ik vond de eerste 4 weken zwaar, omdat ik mezelf kleine doelen had gesteld en daardoor weinig verschil zag in mijn gewicht. Nu ben ik 3 maanden verder en besef ik dat ik die eerste successen nodig had, om de grotere doelen te kunnen bereiken. Dat ik tot nu toe alle doelen heb gehaald, voelt als een overwinning op mezelf’. 
‘In het begin zag ik op tegen de groepssessies, maar nu (4 maanden later) haal ik er veel steun uit. Het is fijn om te weten dat je niet alleen staat in dit proces en dat er mensen zijn die je ècht begrijpen”