Selecteer een pagina

Wat houdt het CooL

programma in?

CooL staat voor Coachen op Leefstijl. Het is een twee jaar durend programma waarin jij met jouw leefstijl aan de slag gaat. Het programma bestaat altijd uit een combinatie van 16 groepsbijeenkomsten en een aantal 1 op 1 gesprekken met je coach. Het traject begint altijd met een intake om te kijken wat jouw doelen zijn, waar jouw motivatie ligt en of het klikt tussen de coach en jou.

Bij deelname aan CooL stel je samen met jouw leefstijlcoach persoonlijke doelen vast. Hier ga je, in jouw eigen tempo en op jouw eigen manier aan werken gedurende de looptijd van het programma. Je hebt zelf de regie. Het zetten van kleine stapjes is belangrijk in het CooL traject. Je gaat niet op dieet, maar kijkt welke veranderingen bij jou passen. 

Op het moment dat 1 van je doelen is behaald, ga je aan de slag met je nieuwe acties, zodat je stapsgewijs opschuif naar gezonder gedrag. Vragen die daarbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is gezond? En hoe werkt dit voor mij?
  • Hoe maak ik gezonde keuzes en hoe zorg ik dat ik dit blijf doen?
  • Wat wil ik daarmee bereiken?

Ook is er aandacht voor terugval zodat je weet dat dit hoort bij het veranderproces. Je leert terugval te herkennen en leert hoe je de terugval kunt ombuigen.

Omdat voor een gezonde leefstijl bewegen ook belangrijk is maak je kennis met de buurtsportcoach/ beweegmakelaar in jouw regio. Hij is op de hoogte van alle activiteiten bij jou in de buurt en kan je, indien gewenst, helpen een bij jou passende beweegactiviteit te vinden. Tijdens de CooLbijeenkomsten zelf gaan we niet bewegen.

Thema’s die in het CooL programma aan de orde komen zijn: Voeding, Beweging, Slaap, Stress & Ontspanning. Ook is er aandacht voor hoe je nu daadwerkelijk blijvend je gedrag kunt veranderen en hoe om te gaan met moeilijke situaties, terugval, motivatiedips, etc. 

De exacte inhoud van het programma verschilt per coach  maar het doel is altijd hetzelfde: door middel van kleine stapjes jouw leefstijl gezonder maken en daardoor een gezonder gewicht bereiken.  Elke deelnemer in de groep heeft zijn eigen doelen. Doelen van andere deelnemers waren bijvoorbeeld:

 

‘Over 2 jaar wil ik me graag energieker voelen en daarom heb ik een klein doel gesteld voor de komende 3 weken. Ik ga van maandag tot en met donderdag om 22.30 naar bed zonder telefoon en kijk geen tv meer in bed’.

‘Ik wil graag minder afhankelijk zijn van suiker. Ik heb mezelf als doel gesteld om op de dagen dat ik werk (maandag, woensdag en vrijdag) geen snoepjes, koekjes of gebakjes meer te eten. Tenzij het een tompouce van de bakker is, dan compenseer ik dat ’s avonds na het eten met een extra half uur stevig doorwandelen.

Wat je nodig hebt om een intake te plannen

N

Verwijzing van je huisarts of specialist

N

Motivatie om 2 jaar lang aan de slag te gaan met jouw leefstijl

N

Een leefstijlcoach bij jou in de buurt. Kijk op de home pagina wanneer de volgende groep start en neem contact op met 1 van onze leefstijlcoaches

 

‘Ik ben nu 6 maanden met dit leefstijlprogramma bezig en het valt me tot nu toe reuze mee. Het voelt niet alsof ik heel veel moet laten, omdat ik doelen gesteld heb waar ik 100% achter sta’. 
‘Ik vond de eerste 4 weken zwaar, omdat ik mezelf kleine doelen had gesteld en daardoor weinig verschil zag in mijn gewicht. Nu ben ik 3 maanden verder en besef ik dat ik die eerste successen nodig had, om de grotere doelen te kunnen bereiken. Dat ik tot nu toe alle doelen heb gehaald, voelt als een overwinning op mezelf’. 
‘In het begin zag ik op tegen de groepssessies, maar nu (4 maanden later) haal ik er veel steun uit. Het is fijn om te weten dat je niet alleen staat in dit proces en dat er mensen zijn die je ècht begrijpen”